A Palotanegyed

A Palotanegyed Józsefváros Nagykörúton belül eső része. Egykor Pest legelőkelőbb környéke volt: itt ülésezett az Országgyűlés és ide építették fel palotáikat az arisztokrata családok. Ma csupa álom és ígéret.

A 'negyed a Facebookon

Kapcsolat

magnas pont miska kukac citromail pont hu

Friss topikok

A nemzet lépcseje

2011.09.06. 07:47 Szálinger Balázs

A Nemzeti Múzeum lépcsőjén ülni igazi pesti egyetemista rítus. Ki kéne ajánlani mindenféle útikönyvekbe. Annyira.

Koraőszi és tavaszi napok koradélutánjain óriási nyüzsgés a Nemzeti lépcsőjén. Nem jegyért ülnek sorban a kincseket megtekinteni akaró turisták, dehogy: a környék X+1 egyeteméről lógnak át tanítás alatt és után a fiatalok, és süttetik magukat a Kálvin tér felől verő napfényben. 6-10 fős ülős kolóniák alakulnak ki, a csikkeket (ha vannak) egy helyre gyűjtik, és a végén elviszik – de természetesen vannak párocskák és magánzók is. Utóbbiak egyszerűen hanyattdőlnek napszemüvegben, és fogadják a Naprendszer csillagának áldásait. Olvasni amúgy is lehetetlen – a Nemzeti lépcsőjén saját képzeteim szerint mindig iszonyatosan süt a nap.

Volt persze egy olyan délelőtt, amikor nem sütött, szemerkélt az eső, a(z azóta bebizonyosodott: hamis) legenda szerint pedig egy huszonötéves falusi jampec ugrott fel a falra, és az egybegyűlteknek felolvasott valami verset, mire fel a nép ordenáré rikoltozásba kezdett, olyanba, amit Bécsben is hallottak. Magyarszakos bölcsészekből van itt is elég, de azok nem írnak már olyan jó verseket, pláne nem akarják megosztani a Múzeumkert populációjával, és ha megosztanák, akkor a Facebookon, és akkor is mi lenne.

A lépcsők ergonómiailag úgy vannak tervezve, hogy hátfájás nélkül hanyatt lehet dőlni rajtuk. Az Arany János-szobor hátát nézni jó. A villamosokat nézni jó. A Kőbányáról ideverődő 9-es buszt nézni jó, abba meg nem kell belegondolni, hogy hol volt még húsz perccel azelőtt. Itt volt felravatalozva Ady Endre – ez se jó dolog. De volt annyi bájos nemzeti ünnep, legendás showbetétekkel, remegő kisfiúkkal, szempárásító koreográfiákkal!

Hoppá, és egy gondolat: mi a fenének nem bontják le a kerítést? Képzeljék már el az illetékesek! Őrbódé úgyis van, álljon benne egy mentés magyar, security-felirattal, és őrködjön. Az ő fizetése csak aprópénz ahhoz a hatalmas dologhoz képest, amit a Múzeumkertnek a városba való bekapcsolása jelentene. Egyben lenne a járdával, végre közkincs lenne a szobor, a lépcsőn igazi vagány élet folyna. Ajándék teret kapna a város. (Meg lehet nézni a belinkelt temetési videót: ott sincs kerítés. Tehát nem tradíció, a Múzeumot nem kerítéssel pottyantották le az égből.) Két ellenérv: mi lenne a Kiskörútra kiszaladó gyerekekkel? Válasz: amúgy is vannak 80 centis térelválasztó oszlopok a járda meg az úttest között – ennek a helyére lehetne varázsolni egy egyméteres, szexi kis kerítést, az pont megfogja a jövő nemzedékét. A másik: mi lenne akkor a Múzeumkerttel? Szerintem nyugodtan beljebb is lehetne hozni a Múzeumkert határát – ha mindenképpen meg kell védeni éjszakára (és nem elég az őr), akkor álljon úgy az a kerítés, hogy a szobor és a lépcső még nyitott legyen, de a hátsó részek legyenek elzárva. Oldják meg.

Szerintem egyébként vasárnap délelőtt a legjobb a lépcsőn való henyélés. Még mindenki az előző napi sebeit nyalogatja, senki se hív vissza, senki se válaszol sms-re, az ember leül, és telik az idő. Úgy megy el félóra, hogy észre se veszed. 

1 komment

Címkék: kultúra történelem diák nemzeti múzeum egyetemista palotanegyed múzeumkert

A bejegyzés trackback címe:

https://apalotanegyed.blog.hu/api/trackback/id/tr43201510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2011.09.06. 14:04:47

"A Kőbányáról ideverődő 9-es buszt nézni jó, abba meg nem kell belegondolni, hogy hol volt még húsz perccel azelőtt. "
:O)))))))))))))
süti beállítások módosítása