A Palotanegyed

A Palotanegyed Józsefváros Nagykörúton belül eső része. Egykor Pest legelőkelőbb környéke volt: itt ülésezett az Országgyűlés és ide építették fel palotáikat az arisztokrata családok. Ma csupa álom és ígéret.

A 'negyed a Facebookon

Kapcsolat

magnas pont miska kukac citromail pont hu

Friss topikok

Kormányhivatal a Reviczky utcában – A Wekerle Sándor Alapkezelő

2011.08.19. 10:10 Borbás Barna

Immár bő fél éve fontos pénzügyi hivatal működik a Károli Gáspár Református Egyetem szomszédságában, az egykori Hallgatói Információs Központ (Hik) helyén, a Károlyi–Cserkonics palotában: a Magyar Királyság 11., 19. és 23. miniszterelnökéről (1892-1895, 1906–1910, 1917–1918) elnevezett támogatáskezelő igazgatóság, a Wekerle Sándor Alapkezelő.

Az Alapkezelő a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) irányítása alá tartozó központi hivatal; ők készítik elő és bonyolítják le a KIM alá rendelt, hazai költségvetési forrásból megvalósuló egyházi, nemzetiségi, kisebbségi, civil és társadalmi felzárkózással kapcsolatos pályázatokat.

Az igazgatóságnak otthont adó Reviczky utcai palota (rezidencia) Csekonics Margit  nászajándéka volt Károlyi István gróffal 1867-ben kötött házasságára. Az épületet a bécsi Fellner és Helmer Iroda mérnökei tervezték. Az építkezés 1881-ben indult; a rezidencia neobarokk stílusban készült el, mint ahogy Mágnásfertály sok más palotája ebben az időszakban.


A Reviczky utca 2011. augusztus 18-án
 

A rezidencia többször bővült: 1890-ben például felhúztak rá még egy emeletet, ekkor készült a hall körlépcsője is. Később ugyanebben az épületben működött a Francia Nagykövetség, majd időről időre a Nemzetközi Karitasz Kiállítás. Később a Baross Szövetség Kereskedő Iparos és Rokonszakmák Egyesülete vette meg az épületet. A szocializmus alatt a Lenin Intézet talált magának otthont az egykori burzsuj életérzésben, majd 1955-ben ide költözött be az Országos Műszaki Könyvtár. A Wekerle Alapkezelő 2011 januárjában vette használatba.

A hallba lépve a faragásokkal gazdagon díszített lépcső ragadhatja meg az ember figyelmét, mely felvezet az emeleti termekhez. Itt található a Bálterem, amely akár 300 fő befogadására is alkalmas.

1 komment

Címkék: palotanegyed reviczky utca wekerle sándor alapkezelő

A bejegyzés trackback címe:

https://apalotanegyed.blog.hu/api/trackback/id/tr323164392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pirandellus 2011.11.17. 21:06:27

Mi lett a Kempelen Hallgatói Központtal? Hova mentek? Mi a jogutód? Hol a könyvtár?
Minden könyvtár bezárása gazemberség!
süti beállítások módosítása