A Palotanegyed

A Palotanegyed Józsefváros Nagykörúton belül eső része. Egykor Pest legelőkelőbb környéke volt: itt ülésezett az Országgyűlés és ide építették fel palotáikat az arisztokrata családok. Ma csupa álom és ígéret.

A 'negyed a Facebookon

Kapcsolat

magnas pont miska kukac citromail pont hu

Friss topikok

Egészen vállalható látkép a Horánszky20-22-ből

2011.06.24. 10:31 Borbás Barna

„Ha zavarba akarod hozni harcos egyházekéző ismerősöd, vidd el a Párbeszéd Házába körülnézni. Tuti, hogy nem tud majd mit kezdeni a helyzettel.” – szól az ismeretlen szerzőtől származó tömör mondás, magas igazságtartalommal. A jezsuiták főhadiszállásán túl még egy sor más szervezetnek, oktatási központnak, próbateremnek, irodának otthont adó PH (Horánszky u. 20-22.) ráadásul hamarosan évszázados csúcsformáját hozza.

Látogatás a felújított, május 20-án ünnepélyesen átadott házban.

A Mária Kongregáció központjaként 1912-ben elkészült épületegyüttes egyetemi kollégiumnak, nyomdának és lapkiadóknak is helyet adott. 1950-ben államosították, a jezsuita rend 2003-ban kapta vissza – felújítása is azóta zajlik. Noha a hivatalos átadóünnepség már lezajlott, a fő épületszárny (22-es szám) nyáron, a 20-as szám alatti másik szárny ősszel készül el az utolsó ecsetvonásokkal.

 

 Így néz ki most a belső udvarból nézve. (Ez az utolsó állvány.)


A fák láthatóan túlélték.
 

A főépületben kisebb tárlatot nyitottak az épület felújítás előtti és alatti állapotáról. Például ilyen képekkel:

(A felújítás utáni zöldebb fánál azért kis photoshopos rásegítés sejthető.)

 

A május 20-i házavató keretében nyílt meg a házban a Trón és oltár című kiállítás , amely az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet tulajdonában levő jezsuita díszletképekből és látványtervekről ad látképet.  

Szólj hozzá!

Címkék: vallás katolikus egyház palotanegyed jezsuiták párbeszéd háza horánszky utca

A bejegyzés trackback címe:

https://apalotanegyed.blog.hu/api/trackback/id/tr233008944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása