A Palotanegyed

A Palotanegyed Józsefváros Nagykörúton belül eső része. Egykor Pest legelőkelőbb környéke volt: itt ülésezett az Országgyűlés és ide építették fel palotáikat az arisztokrata családok. Ma csupa álom és ígéret.

A 'negyed a Facebookon

Kapcsolat

magnas pont miska kukac citromail pont hu

Friss topikok

„A Palotanegyed a budapesti Prenzlauer Berg, Soho és Brooklyn Heights” (lapszemle)

2011.07.25. 11:36 Borbás Barna

„A negyed éjszakai pezsgését nagyban fellendíti, hogy a Palotanegyed Budapest legnagyobb diákközpontja. Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kara, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Rajk László Szakkollégium, az Andrássy Gyula Németnyelvű Egyetem, a Színház- és Filmművészeti Egyetem, az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem, illetve a Semmelweis Orvostudományi Egyetem több kara is a Palotanegyedben működik. Napról napra, estéről estére több ezer diák fordul meg a Belső-Józsefvárosban, s a tanítás előtt/alatt/után kellemes órákat töltenek el a környék vendéglátóhelyeiben, illetve Budapest legnagyobb könyvtárában, a Szabó Ervin Könyvtár központi épületében (amely egykor a Wenckheim család otthonául szolgált). Minden túlzás nélkül kijelenthető, hogy a Palotanegyed a diákok negyede.

Az utóbbi idők talán legkomolyabb áttekintő írása jelent meg a napokban a Palotanegyedről a szombat.org oldalán. Ardai Péter és Bitter Brunó cikke nem a témában hagyományos, Mágnásfertályos történeti időben kezdi; éppen ellenkezőleg, a közelmúlt kulturális életében játszott szereptől indul, vagyis a Mikszáth téri „Bermuda-háromszög” fogalmától, a Tilos az Á (helyén ma a Zappa működik) néhány történetétől.

A szerzők egyik következtetése, hogy a Palotanegyed városi tere szinte valószínűtlen egyvelegben képes egyszerre természetes központja lenni szabadelvű kulthelyeknek (APACuka, Lumen, Jelen, Darshan udvar, Roham, Corvintető, Zappa), történelmi egyházaknak (itt van a Premontreiek tanulmányi háza, a Ciszterek kollégiuma és rendháza, a Sophianum, a Sacre Coeur apácák leánygimnáziuma, a Krisztus Király Plébánia, a Szent Rókus plébánia, a Budapest-Józsefvárosi Evangélikus Egyházközség, a Jézus Szíve Néplányai Kollégium, az Országos Rabbiképző, valamint a legjelentősebb központ, a magyar jezsuita egyház bölcsője, a Jézus Szíve templom és a jelenleg Párbeszéd házaként működő jezsuita központ a Horánszky utcában, melyet ezután nem véletlenül neveznek Kis Vatikánnak), fővárosi egyetemistáknak (vö. a fenti kiemelésben említett intézményekkel, kezdve a
Károli Gáspár Református Egyetemtől a Rajk László Szakkollégiumig).

A közbeszúrt mikroelemzések/történetek közül a legérdekesebb Páter Raile Jakab második világháborús embermentéseiről szóló leírás, melyből kiderül, hogy P.Raile milyen csellel volt képes megtéveszteni a Horánszky utcában razziázókat.

Az írás rövid múltba nézéssel és a jelen néhány fejlesztésének említésével ér véget. Ajánljuk olvasóink figyelmébe.

 

Palotanegyed: A negyedek negyede
(Szombat.org, 2011. július 21.)

 

1 komment

Címkék: lapszemle történelem zsidó palotanegyed zappa tilos az á horánszky utca

A bejegyzés trackback címe:

https://apalotanegyed.blog.hu/api/trackback/id/tr293095717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bukovics 2011.07.26. 16:43:33

Sokkal inkább Friedrichshain a Palotanegyed, mint Prenzlauer Berg.
süti beállítások módosítása