A Palotanegyed

A Palotanegyed Józsefváros Nagykörúton belül eső része. Egykor Pest legelőkelőbb környéke volt: itt ülésezett az Országgyűlés és ide építették fel palotáikat az arisztokrata családok. Ma csupa álom és ígéret.

A 'negyed a Facebookon

Kapcsolat

magnas pont miska kukac citromail pont hu

Friss topikok

A befalazott Madonna

2011.06.22. 08:58 Mágnás Miska

A Lőrinc Pap téri jezsuita templom egyik kis nyilvános utcai csodája a Feszty Masa-kegykép. Az Úti Boldogasszony sajátos, magyar értelmezése beüvegezve, kivilágítva, elzárva és nyitottan mégis. Már láttam olyat is, hogy a Krúdy utcai Andersen körül nyüzsgő, a térre valahogy átsodródott tinihordából kivált egy lány, és pár perces személyes beszélgetést folytatott az Úti Boldogasszonnyal.

Az Úti Boldogasszony hagyományáról és a kép keletkezéséről itt.
 
Sőt! Térdeplő és imádkozó gyerekeket is láttam már a rácsnál – és a környék esti közönsége (Mikszáth tér vonzáskörzete, tehát nem feltétlenül az a misére járó fajta) is általában cukinak tartja a rácsba kapaszkodókat.
 
Feszty Masa (1895-1979) festőművésznő Jókai Mór unokája volt, a munka felkérésre készült. Az elkészült kegyképet 1948-ban a főoltárnál, a Jézus-szobor mellett helyezték el három napra, hogy a hívek ismerkedjenek vele, majd egy gyűjtés után márvány foglalatot kapott, és a templomkert falába építették. A következő évben betörték az ablakát – furcsa idők voltak azok.
 
Most mindenesetre megvan, nincs semmi baja, és a palotanegyedi utcakép része ugyanúgy, mint a Nemzeti Múzeum vagy akármi.

Szólj hozzá!

Címkék: madonna palotanegyed lőrinc pap tér feszty masa jezsuita templom

A bejegyzés trackback címe:

https://apalotanegyed.blog.hu/api/trackback/id/tr632931127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása